Logeerzorg voor mensen met geheugenproblemen en dementie

Vanaf begin december zijn er in de regio extra logeerbeden beschikbaar voor mensen met geheugenproblemen en dementie. Veel mantelzorgers lopen in de zorg voor een ander regelmatig zichzelf voorbij. Belangrijk dat er dus mogelijkheden zijn voor een time out. De bedden kunnen worden gereserveerd, zodat ook daadwerkelijk een vakantie of een paar dagen zonder zorgen gepland kan worden.

Logeerzorg: wat is het?
De persoon met dementie gaat logeren en daarmee krijgt de mantelzorger de tijd om op adem te komen. De zorg wordt tijdelijk overgenomen en dat geeft ruimte voor andere zaken of even helemaal niets. Uitrusten is belangrijk want goed voor een ander zorgen kan alleen als de mantelzorger ook goed voor zich zelf zorgt!

Waar zijn de logeerbedden?
Logeren kan bij de volgende 4 locaties:
* Het Anbarg (Etten-Leur) – Avoord
* Buurstede (Oosterhout) – Mijzo
* Fendertshof (Fijnaart) – Surplus
* Aeneas (Breda) – Thebe

Hoe wordt het betaald?
Logeerzorg kan betaald worden vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (beschikking vanuit de gemeente) of uit de Wet langdurige zorg (een CIZ indicatie).

Tijdig de optie logeerzorg bespreken
Het is niet makkelijk om de zorg uit handen te geven. Mantelzorgers hebben tijd nodig om aan het idee te wennen. “Hoe kan ik nu iets leuks voor mezelf gaan doen”, “ik heb het toch beloofd”, “ik kan mijn moeder toch niet wegbrengen”, ”wat vindt mijn omgeving er wel niet van”. Allemaal gedachten die drempels opwerpen om ondersteuning in de vorm van logeerzorg te aanvaarden.
Wacht niet te lang en bespreek de mogelijkheden van logeerzorg. Op tijd wennen aan logeren heeft alleen maar voordelen!

Reserveren van een logeerbed
De huisarts, de casemanager dementie of de Wmo consulent / klantmanager kan een logeerbed reserveren Het is wel noodzakelijk dat het er naar uit ziet dat de Wmo beschikking zal worden afgegeven of dat er een Wlz indicatie is.

Meer informatie leest u in de brochure logeerzorg.

Delen

Scroll naar boven