Op 7 april was het zover: alle leden van Dementienetwerk Breda e.o. ondertekenden het nieuwe Convenant 2025-2030.
Al vele jaren is er in de regio Breda en omstreken een Dementienetwerk actief.
Al sinds 2007 is er sprake van samenwerking van ketenpartners in preventie, ondersteuning en zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De samenwerking is vastgelegd in een convenant. De laatste versie liep af in 2024. Dit vormde de aanleiding om een nieuw convenant op te stellen, met een looptijd van 2025-2030.
De komende convenant periode omvat de stevige groei van mensen met dementie (zo’n 30% in onze regio), des te meer reden om gezamenlijk op te trekken en met elkaar blijvend samen te werken voor mensen met dementie.
Doel
Mensen met dementie en hun naasten kunnen als lid van onze samenleving functioneren en goede ondersteuning en zorg ontvangen. Mensen met dementie zijn waardevol lid van de samenleving en hebben recht als zodanig benaderd te worden; enerzijds door het bieden van zinvolle activiteiten, anderzijds door bij te dragen aan een structurele gedragsverandering van mensen in onze samenleving. Dementiezorg aan mensen en hun naasten maakt gebruik van kwalitatieve ondersteuning en zorg. Ons regionale netwerk versterkt dit doel door de zorgteams in de wijk van de 10 aangesloten gemeenten, implementatie van de zorgstandaard dementie en in stand houden en verspreiden van kennis over alle aspecten van ondersteuning en zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Daarbij richten we ons ook op specifieke doelgroepen zoals jonge mensen met dementie, mensen met een niet westerse migratieachtergrond en mensen met een verstandelijke beperking.
Het netwerk baseert zich op en werkt aan de doelstellingen van de Nationale Dementiestrategie van VWS (2021-2030) en implementeert de huidige Zorgstandaard Dementie (2020) en het vervolg (verwacht in 2026).
Doelstellingen
- Het bevorderen van bewustwording omtrent preventiemogelijkheden van dementie, middels meewerken en bekend maken van (landelijke, regionale en plaatselijke) campagnes en initiatieven.
- Het bevorderen van de continuïteit en kwaliteit van leven voor cliënten met dementie en hun mantelzorgers.
- Het integraal samenwerken en organiseren van dementiegericht aanbod en kennisdeling, met de netwerkpartners van de diverse domeinen (zorg, welzijn en medisch) in onze regio.
- Het werken volgens de Zorgstandaard Dementie (zie bijlage met zorgproces, integraal ZLP, CMD, netwerkplanning) waaronder het verder implementeren en borgen van genoemde onderdelen.
- Het organiseren van een divers, transparant en toegankelijk aanbod van ondersteuning en zorg voor thuiswonende cliënten met dementie en hun mantelzorgers.
- Het bevorderen van de deskundigheid en kennisdeling van alle betrokken hulpverleners in de extramurale zorg.
- Specifiek voor gemeenten:
- Een dementievriendelijke gemeente zijn (Dementiescan van Alzheimer NL)
- Faciliteren van structurele ontmoetingsplekken, in samenhang met andere doelgroepen (zie bijlage)
- Woonzorgvisie en lokale prestatieafspraken gaan ook over dementie (zie bijlage)
- Ondersteun mantelzorgers in de zorg voor hun naaste met dementie
- Zorg voor Mantelzorgsteunpunt en actief informeren over de mogelijkheden
- Neem je gemeentelijke verantwoordelijkheid in het regionaal Dementienetwerk
- Bijdragen aan preventie via welzijnswerk en algemene publieke gezondheid (GGD) om dementie te voorkomen en/of te vertragen
- Waar wenselijk, aansluiten op landelijke en regionale ontwikkelingen betreffende het thema dementie.
We werken vanuit een gezamenlijke visie, die is neergelegd in een meerjarenbeleidsplan en een jaarlijkse uitvoeringsagenda.